Лесни методи за трениране на мозъка

Лесни методи за трениране на мозъка

2021-05-09 12:13:49

Доброто състояние на мозъка зависи от това колко го ползваме. Всеки път, когато правите нещо ново или различно, създавате нови невронни пътеки. Ето някои простички неща, които ще ви помогнат да тренирате мозъка си.

1. Използвайте слабата си ръка

Прекарайте деня, правейки неща с ръката, която не ви е доминиращата. Ако сте левичар, отваряйте вратите с дясната ръка, с нея използвайте и ключовете си. Тази проста задача ще накара мозъка ви да определи някои нови пътища, преосмисляйки ежедневните задачи.

Може да носите часовника си на противоположната ръка, което да ви напомня да го правите.

2.Списъците – като подкрепление

Списъците са чудесен помощник и често разчитаме много на тях. Подгответе списъка си с хранителни стоки, но след това опитайте да пазарувате без него. Използвайте списъка чак след като сте сложили всеки продукт, за който се сетили в количката. Направете същото и със списъците си със задачи.

3. Учете телефонни номера

Вече никой не запаметява телефонни номера, а това е страхотно упражнение за памет. Учете нов телефонен номер всеки ден.

4. Разказвайте всеки ден

Помислете за история, която ще сте готови да разкажете. Може да е за нещо скорошно или нещо от миналото. Опитайте се да разберете най-забавния начин, по който бихте могли да разкажете случката. Това ще ви направи по-интересни, докато упражнявате паметта си.

5. Наблюдателни игри

Всеки ден избирайте нещо конкретно, което да наблюдавате. Може да решите да обърнете внимание на това, което хората носят. Където и да отидете, и по телевизията, отбелязвайте как хората се обличат и помислете защо определени хора се обличат така. На следващия ден изберете друго, което да наблюдавате.

6. Рутината в придвижване

Шофирайте или вървете по различен от познатия път. Малка промяна в рутината помага на мозъка да практикува пространствена памет и указания.

Опитайте различни странични улици, преминете през магазини в различен ред - всичко, за да промените маршрута си.

7. Променяйте реда

Направете нещо в различен ред. Яжте закуска за вечеря. Пийте кафе следобед. Правете ежедневните си задачи по нов ред. Забележете как чувствате промяната и какво е добро или не в новия ред.

8. Търсете решения

Представете си, че започвате бизнес - какво бихте продавали и на кого? Кои са вашите конкуренти и как бихте ги победили? На следващия ден си представете, че създавате организация за борба с глада - какви нови идеи можете да измислите? Забавлявайте се с решаването на различни казуси като създавате нови връзки в мозъка.

9. Списъци за асоциация

Създаването на списъци ни помага да свързваме и асоциираме едно нещо с друго. Направете списък на всички места, до които сте пътували. Направете списък с най-отвратителните храни, които сте яли. Направете списък с най-хубавите подаръци, които сте получили. Съставяйте по един списък всеки ден, за да раздвижите паметта си и да установите нови връзки.

10. Четете различни неща
Изберете книга на изцяло нова тема. Прочетете роман, в който действието се развива в далечна страна. Учете за културата, икономиката. Има много популярни нехудожествени книги, които вършат чудесна работа, като ви забавляват, докато научавате нещо ново.

 

Източник: verywellmind.com