Как борбата с невидимия враг измества фокуса от вътрешния ни свят

Как борбата с невидимия враг измества фокуса от вътрешния ни свят

2021-12-28 18:22:27

Настоящата глобална здравна ситуация доведе със себе си множество страхове и проблеми. Вирусът продължава да се разпространява, страхът и тревожността да нарастват. Освен риска от заразяване обаче, у нас се събудиха страхове, притеснения, загриженост – за самите нас, за семействата ни, за близките ни като цяло. Страхове, свързани освен с физическото ни здраве, и с образованието, работата, финансовата ни стабилност и бъдеще.

Тези страхове засягат не само физическото, но най-вече психическото ни здраве. Подложени на изпитание са нашата психическа устойчивост и начините ни за справяне с проблеми.

Повишените нива на стрес освен, че понижават имунитета, могат да имат голямо отрицателно въздействие в много и различни посоки. Всички ние знаем колко значими са ресурсите ни за справяне със стресори и способността ни да се адаптираме.

Не случайно пандемията засили случаите на домашно насилие, самота, депресия, злоупотребата с алкохол и наркотици, хазарт, самонараняване и суицидно поведение.

И сякаш докато се борим с невидимия враг, докато броим статистики и търсим поредния виновник, пропускаме влиянието на всичко случващо се около нас и на „новата реалност“ върху психичния ни свят. Пандемията затрудни или дори ограничи достъпа на хората с психични проблеми до психично-здравни грижи. Изведнъж най-важно стана да оцелеем физически, без да усещаме силната необходимост от това да се съхраним психически. От началото на пандемията вече има безброй изследвания, които светнаха червената лампичка  за влиянието на всичко случващо се върху най-уязвимите – децата и хората със специална психична грижа. И докато не подлагаме на съмнение и не подценяваме важността на това да бъдем отговорни към себе си и близките, да съхраним физическото си здраве и да бъдем благодарни на хората, които ни помагат в борбата с тази болест, е важно да знаем, че доброто психично здраве включва цялостното здравословно състояние на това как човек мисли, регулира чувствата си и как се държи.

Ето защо, за да запазим и психичната си устойчивост, за да можем да я използваме, за да съхраним всичко важно за нас, е добре да обърнем внимание на няколко неща:

Първото от които е свързано със способността ни да изразяваме емоции. Да бъдем психически силни означава, че сме в състояние да назовем емоциите си. Освен да ги разпознаваме е добре да можем и да ги разчитаме, да бъдем в унисон с тях, да не се страхуваме и срамуваме от тях. Психически силните хора са в състояние да разпознаят какво чувстват, причините за тези чувства и какво означава това за тях.

Второто важно нещо е самодисциплината и самоконтролът. Умението да контролираме своите чувства на удоволствие и желание да останат в балансирано психическо състояние, дори когато външната ситуация е страшна, е от изключителна важност за психическото ни равновесие.

Друг важен знак за психическо благосъстояние е способността ни да формираме и поддържаме добри взаимоотношения.  Човекът не случайно е „социално животно“ и това ни помага да изградим пълноценен живот. Общуването с другите и същевременно поддържане на границите ни е от съществено значение за нашето функциониране. Балансът във връзките ни с другите, способността ни да бъдем отдадени и същевременно да умеем да казваме „не“ и да понасяме отхвърляне, е признак за силна психично устойчива личност.

Способността да се адаптираме, или с други думи казано да не бягаме от несигурността и промяната. В тези времена, в които живеем промяната е неизбежна и хората с добро психично здраве са в състояние ефективно да управляват промяната и риска, който тя носи.  Способността ни да се адаптираме, да сме гъвкави и да реагираме на промяната нито пасивно, нито реактивно е от изключителна важност за развитието и прогреса ни.

Съпричастност, емпатия. В последните почти две години няма човек, който да не се е сблъсквал с тези понятия. Да бъдем състрадателни, чувствителни към болката и страданието на другия, винаги са били, но и сега сякаш все повече  са задължителна мяра за това какви хора сме.

Тези и още много други черти са важни и стоят в основата на психично ни равновесие и сила. Наложително е да се опитаме да ги култивираме и да работим върху психичното си здраве като цяло. Фокусът върху това, да оцелеем физически, върви ръка за ръка с това, да се съхраним и психически. Те са взаимно свързани. Доброто психично здраве гарантира, че живеем положително със себе си и другите. От съществено значение е да потърсим помощ когато чувстваме, че нашето психично здраве е засегнато. Психичното благополучие е от решаващо значение за физическото благосъстояние, поради което за него трябва да се полагат добри и навременни грижи. Също толкова, като това да посетим личния си лекар и да направим профилактичните си изследвания.

 

Текст: Фотка Георгиева